Използвайки разнообразно предлаганите размери на опаковките за храна, изработени съобразно съответното масово и индивидуално търсене, ние търсим практичност и удобство. Безспорно това са основните водещи критерии, но все пак е добре да се спомене и другата страна, която вълнува потребителите особено много – именно ползи или негативи оказва това на здравето и до каква степен обръщаме внимание на рециклирането и опазването на околната среда.

 

Главно поради промяната на ежедневието в работен процес в по-голяма част от сферите в разнообразните индустрии и все по-забързаните и натоварени графици, използването на пластмасови продукти е по-голяма от всякога. На работното място предпочитаме да пием кафето си в пластмасова чаша, често, защото сме го взели от близкото кафе, преди да стартира интензивния работен процес. Храната си покриваме с полиетиленово фолио или я съхраняваме в пластмасови кутии. Дори като се замислите, носим дрехи, в които има такива изкуствени влакна. А да не говорим, че пластмасовите дебитни и кредитни карти, вече са неизменна част от пазаруването ни.

 

Пластмасата се оказва продукт с много приложения, които могат дълго да се изброяват. Тя намира своето приложение дори в съдовата хирургия, а това вече само по себе си говори за широкия спектър на нейната масова употреба.

 

Затова е важно да обръщаме внимание доколко тя е качествена и не е вредна за здравето. Именно в това отношение, на преден план излиза информираността и загрижеността на самия клиент като краен потребител. Има определени стандарти, на които пластмасовите опаковки за храна трябва да отговарят, както според европейски директиви, така и в допълнение към тях са и доста местни наредби и потребителите са тези, които могат да подадат сигнал, ако се усъмнят, че тези разпоредби не са спазени. Ако забележат, че на указаното място няма или че липсват някои от необходимите символи, че се появява проблем при съхранението, то тяхна е задачата да информират съответните власти за наличието на некоректни търговци. Макар и да не е повсеместна практика, което е положителното в случая, все пак се проявяват търговци, които се опитват да спечелят чрез използването на некоректни и дори подмолни действия.

 

Като цяло обаче, когато пластмасовите опаковки за храна за многократна и за еднократна употреба, когато са изработени качествено, спазени са всичките необходими изисквания, те безспорно не представляват опасност за здравето и когато потребителите имат желание да се информират, те са наясно за какво трябва да следят и за какво трябва да внимават.

 

От хората също така зависи и опазването на околната среда. Дори производителите да изработват опаковки, които са годни за рециклиране, то от крайния потребител зависи те да попаднат на предназначеното за това място. Именно затова разделното изхвърляне на боклук е така важно – тъй като опазването на околната среда и грижата за нея, неизменно рефлектират върху нашето здраве и качество на живот. Когато ние се грижим за природата, тя също се грижи за нас. Осланяйки се единствено на това да имаме удобство в къщи и навън, ние не можем да очакваме, че природата ще издържи дълго на такова темпо. Напротив – наше задължение е да отвръщаме със същата добрина, с която тя се отнася към нас.